Како искористити буџет за дигитални маркетинг? - 5 кључних савета

Како искористити буџет за дигитални маркетинг? - 5 кључних савета

Формирање буџета за дигитални маркетинг може бити прави изазов, посебно за фирме које се до сада нису оглашавале преко интернета. У сваком случају, овај корак је неопходан ако желимо успех маркетиншких кампања. Овај текст се фокусира на савете за дефинисање и одређивање буџета који највише одговара вашем бизнису.

Савет 1: Крените од мањег буџета и постепено повећавајте

Ако сте нови у дигиталном маркeтингу, препорука је да почнете лагано, са мањим буџетима, како бисте стекли искуство и сазнали који маркетиншки канал највише одговара вашој фирми. Чим видите позитивне резултате, крените да повећавате буџет како бисте извукли максимум из одређеног канала.

Једна од најчешћих грешки коју почетници праве је усмеравање превеликог дела буџета на само један маркетиншки канал. Иако можда звучи као добра стратегија, фокусирање на један канал заправо прави већу штету него корист, посебно ако сте тек кренули са дигиталним маркетингом. 

Дакле, разделите свој буџет на више различитих канала, тестирајте, и онда крените да постепено преусмеравате и повећавате потрошњу.

Савет 2: Добро упознајте конкуренцију

Познавање директних конкурената ће вам дати многе одговоре на питања која се тичу маркетиншких канала, циљне публике и величине буџета за дигитални маркетинг. 

Добро истражите понашање конкуренције у дигиталном окружењу. Сазнајте на којим се све каналима појављују, на који начин комуницирају са својим пратиоцима, каква је њихова понуда. Ако све то знате, биће вам лакше да изаберете праве канале и одредите реалан буџет.

На пример, ако сте тек покренули онлајн продавницу која продаје козметичке производе, претражићете све сајтове и странице на друштвеним мрежама којих можете да се сетите, а да се баве истим послом као и ви. 

Сазнајте да ли и на који начин се баве имејл маркетингом, оглашавањем на мрежама, Гуглу и Јутјубу. Да ли плаћају рекламе или се ослањају на органски раст? Да ли нуде попусте или поклоне? Пронађите одговоре на ова питања и сазнаћете где би требало да усмеравате буџет.

Савет 3: Анализирајте податке пре доношења одлука

Прикупљени подаци су темељ ваше стратегије за одређивање буџета намењеног дигиталном маркетингу. Ако имате прикупљене податке из ранијих кампања, обавезно их анализирајте и узмите у обзир при планирању будућих. На основу података које већ имате, можете бити сигурни који канали функционишу а који не, те ћете знати на коју страну не вреди улагати на даље.

На пример, ако се бавите онлајн продајом, требало би да анализирате број посета на сајту, колики је проценат оних који нешто купе, колико вас кошта да добијете једног купца или клијента.  Одређене акције и стратегије ће вам се исплатити више од других, и требало би да их идентификујете. Дакле, подаци вам могу помоћи да правилно поставите циљеве и ефикасно усмерите буџет.

Савет 4: Не морате да радите све сами

Ако немате довољно времена и ресурса да развијате и примењујете стратегију дигиталног маркетинга унутар фирме, препорука је да ангажујете агенцију за маркетинг. Добро утренирани професионалци могу на ефикасан и квалитетан начин да одреде, прате и коригују циљеве дигиталног маркетинга. 

Такође, на основу ваших очекивања и претходног искуства, агенција вам може помоћи да пронађете буџет који се највише исплати, да свој производ пласирате баш оној публици која жели да га купи, да уштедите пуно времена и новца и при том зарадите.

Како бисте на прави начин одабрали агенцију, добро се распитајте о њиховом претходном раду. Прочитајте овај чланак како би се што боље припремили за разговор са представницима маркетиншких агенција.

Савет 5: Одлучите се за добитне маркетиншке канале

Као што је више пута наглашено у тексту изнад, неки маркетиншки канали ће вам донети боље резултате од других. На вама је да тестирањем откријете победнике. 

Ако је, на пример, продајна кампања на Инстаграму донела за исти буџет више продаја него кампања на Фејсбуку, то је јасан сигнал на коју страну би требало да усмерите буџет. Ваша циљна публика је очигледно на Инстаграму, и то је прави разлог да у следећој кампањи више буџета усмерите на ту платформу.

Још једном, како бисте са сигурношћу знали који је канал бољи, анализирајте сакупљене податке, посветите довољно времена тестирању и будите спремни да реагујете када приметите да неки канал креће да бележи већи успех.

Контактирајте нас