Мерење конверзија на веб сајту: Кључни фактори за успешну оптимизацију

Мерење конверзија на веб сајту: Кључни фактори за успешну оптимизацију

Зашто (не) мерите конверзије на вашем сајту?

Мерење конверзија на веб сајту је кључно за успех вашег пословања на интернету. Кроз анализу резултата и праћење конверзија можете прецизно оценити ефикасност вашег сајта и маркетиншких кампања. Са алатима као што су Google Analytics и Google Ads, можете пратити корисничко понашање, поставити циљеве и оптимизовати своје кампање . Такође, друштвене мреже и онлине пословање нуде могућности праћења конверзија и оптимизацију. Континуирано мерење конверзија и оптимизација сајта кључни су за успешно пословање на интернету.

Дакле, пре него што направите сајт, а нарочито пре него што почнете да се оглашавате , дајте одговор на два питања: 

1) Чему сајт служи, која му је сврха и 

2) Како ћу то да мерим?

merenje rezultata

Увод у мерење конверзија на веб сајту

Шта је мерење конверзија и зашто је важно?

Мерење конверзија представља праћење акција које посетиоци предузимају на вашем веб сајту, као што су куповине, попуњавање формулара или пријава за newsletter. То омогућава да се квантификује успех вашег сајта и маркетиншких кампања, те да се донесу информисане одлуке за даље побољшање. Мерење конверзија је кључно за разумевање ефикасности вашег сајта и за оптимизацију како би се постигли зацртани циљеви.


Како мерити конверзије на веб сајту?

Постоји неколико начина за мерење конверзија на веб сајту. Прво, неопходно је поставити циљеве који ће вам помоћи да дефинишете жељене акције корисника. Затим, можете користити алате попут Google Analytics-а који вам омогућава да пратите корисничко понашање на вашем сајту. Ови алати пружају информације о броју посета, времену проведеном на сајту, проценту конверзије и другим метрикама које су важне за анализу успеха.

Предности мерења конверзија

 • Прецизна процена успеха маркетиншких кампања
 • Могућност оптимизације сајта и маркетиншких стратегија
 • Праћење поврата уложеног новца и остварене зараде
 • Идентификација слабих тачака у процесу конверзије и њихово унапређење
 • Повећање ефикасности и продуктивности

Правилно мерење конверзија на веб сајту игра кључну улогу у успеху вашег пословања на интернету. У наредним секцијама ћемо се детаљније упустити у коришћење алата као што су Google Analytics и Google Ads, као и мерење конверзија на друштвеним мрежама и е-commerce сајтовима. Научићете како поставити циљеве, пратити конверзије и оптимизовати кампање како бисте постигли жељене резултате.

Google Analytics: Алат за праћење конверзија

Google Analytics

Google Analytics је моћан алат за праћење конверзија на вашем веб сајту. У овом делу ћемо истражити како да успоставите Google Analytics налог, поставите циљеве и праћење конверзија, као и како анализирати резултате конверзија и оптимизовати кампање.

Како успоставити Google Analytics налог?

Да бисте почели са праћењем конверзија помоћу Google Analytics -а, први корак је да направите налог. Посетите званичну wеб страницу Google Analytics -а и пратите кораке за регистрацију и подешавање налога. Након што сте се успешно регистровали, добићете приступ коду за мерење који треба поставити на ваш веб сајт.

Постављање циљева и праћење конверзија у Google Analytics-у

Након што сте успоставили налог, следећи корак је постављање циљева и праћење конверзија. Циљеви у Google Analytics-у представљају акције које желите да корисници изврше на вашем веб сајту, као што су куповина производа, слање упита или претплата на неwслеттер. Постављање циљева омогућава вам да пратите колико корисника је извршило жељену акцију и да анализирате резултате конверзија.

Да бисте поставили циљеве, прво дефинишите акције које желите да пратите као конверзије. Затим идите на администраторски панел Google Analytics-а и одаберите опцију за постављање циљева. Пратите упутства за сваки циљ и обезбедите потребне информације као што су URL-ови, вредности или обрасце који ће се користити за праћење конверзија.

Анализа резултата конверзија и оптимизација кампања

Када сте поставили циљеве и започели праћење конверзија у Google Analytics-у, важно је редовно анализирати резултате и оптимизовати кампање. Прегледајте извештаје о конверзијама како бисте сазнали колико  су   успешне ваше маркетиншке кампање и идентификовали области за побољшање.

Анализирајте одакле долазе корисници који извршавају конверзије како бисте идентификовали најефикасније изворе и канале. Користите информације о конверзијама како бисте прилагодили маркетиншке стратегије и побољшали перформансе. А/Б тестирање може бити корисно за експериментисање са различитим варијацијама кампања и утврђивање које верзије доводе до већих конверзија.

Константно праћење и оптимизација кампања на основу резултата конверзија у Google Analytics-у ће вам помоћи да постигнете боље резултате на вашем веб сајту и повећате ефикасност маркетиншких напора.

Мерење конверзија путем Google Ads платформе

Уз Google Ads платформу имате могућност детаљног праћења конверзија и оптимизације кампања на вашем веб сајту. Ево неколико корака како да поставите и побољшате стопу остварених конверзија.

Како поставити конверзије у Google Ads-у?

Први корак је да се правилно конфигурише ваш налог у Google Ads платформи како бисте имали приступ алатима за креирање конверзија. Затим, одаберите жељени тип конверзије који желите пратити, као што су продаја, пријава за билтен или контактирање путем обрасца. Након тога, следите упутства Google Ads платформе како бисте правилно поставили конверзије на свој веб сајт.

Анализа резултата конверзија и оптимизација кампања у Google Ads-у

Након постављања конверзија, Google Ads платформа ће вам пружити детаљне извештаје о њима и њиховом резултату. Анализирајте ове резултате како бисте идентификовали трендове и области за оптимизацију. Проучите кључне метрике као што су стопа конверзија, трошак по конверзији и поврат улагања у оглашавање (ROAS). На основу тих података, можете изменити стратегију кампање или циљати специфичне кључне речи како бисте побољшали перформансе.

Савети за побољшање стопа конверзија

Да бисте побољшали стопе конверзија на Google Ads-у, размотрите следеће савете:

 • Оптимизујте своје циљеве:  уложите више времена за проучавање циљне групе и прилагодите своје циљеве и поруке како бисте привукли праву публику.
 • Побољшајте квалитет огласа: Обратите пажњу на наслов, опис и релевантност огласа. Тестирајте различите варијације рекламног текста како бисте утврдили који генеришу веће стопе конверзије.
 • Повећајте видљивост кампање: Повећајте буџет за кампању, проширите мрежу оглашавања или користите стратегије лицитације које су усмерене на конверзије како бисте повећали видљивост и досег ваших огласа.
 • Искористите ретаргетинг: Користите ретаргетинг стратегију да бисте се поново обратили посетиоцима који су већ показали интерес за вашу понуду. Ово ће помоћи у подсећању и подстицању корисника да изврше конверзију.
Правилно мерење конверзија и оптимизација кампање путем Google Ads платформе могу значајно побољшати резултате вашег оглашавања и довести до већег броја конверзија на вашем веб сајту. Пратите аналитику и прилагођавајте кампање како бисте остварили максималан поврат улагања.

konverzije

Мерење конверзија на друштвеним мрежама

Мерење конверзија на друштвеним мрежама је кључно за праћење успеха ваших маркетиншких кампања и ангажмана публике. У овој секцији ћемо се фокусирати на мерење конверзија на Facebook-у и Instagram-у, као и на оптимизацију кампања на друштвеним мрежама.

Праћење конверзија на Facebook-у

Facebook пружа разне алате који вам омогућавају да пратите конверзије и процењујете њихов утицај на ваше пословање. Користећи Facebook Pixel можете пратити акције посетилаца на вашем веб сајту и пратити конверзије које су резултат ваших кампања на овој друштвеној мрежи. Ова врста праћења омогућава вам да анализирате ангажман публике, боље разумете њихове потребе и оптимизујете своје маркетиншке стратегије на Facebook-у.

Мерење конверзија путем Instagram-а

Instagram такође нуди могућности праћења конверзија путем свог алата за пословне налоге. Можете пратити колико посетилаца са Instagram -а прелази на ваш веб сајт, вршити анализу њиховог понашања на сајту и пратити конверзије које се догађају.

Како мерити конверзије на e-commerce сајту?

Праћење продаја и трансакција

Праћење продаја и трансакција на e-commerce сајту је кључно за разумевање успешности ваше онлине продавнице. Кроз анализу продајних података можете идентификовати производе који се добро продају и оне који захтевају оптимизацију. Праћење броја трансакција, укупног прихода и просечне вредности корпе омогућава вам да добијете јасан увид у финансијски аспект пословања.

Анализа корисничког понашања и оптимизација процеса куповине

Анализа корисничког понашања на  e-commerce сајту вам даје увид у начин на који се посетиоци понашају током процеса куповине. Праћење корака које корисници предузимају - попут прегледавања производа, додавања у корпу, извршавања куповине или напуштања сајта - омогућава вам идентификовање места на којима корисници могу да се загубе или имају потешкоћа.

Оптимизација процеса куповине заснована на анализи корисничког понашања може вам помоћи да побољшате корисничко искуство и повећате стопу конверзија. Испробавање различитих корака током процеса куповине, јасне упуте и једноставан кориснички интерфејс могу бити кључни фактори за повећање продаје на вашем e-commerce сајту.

Коришћење newsletter-a и email маркетинга за повећање конверзија

Коришћење newsletter-a и email маркетинга може бити моћан алат за повећање конверзија на вашеме-цоммерцеом сајту. Кроз слање персонализованих и релевантних понуда, новости о производима и информација о посебним акцијама можете привући пажњу корисника и инспирисати их да се врате на сајт и изврше куповину.

Праћење успешности емаил кампања, као што су стопа отварања, стопа кликова и стопа конверзија, омогућава вам да оптимизујете своје поруке и прилагодите их потребама ваше циљне групе. Сегментација базе података купаца и циљано слање порука може бити кључни фактор за повећање ангажмана и конверзија на вашем е-commerce сајту.

Важност континуираног мерења конверзија и оптимизација сајта

Праћење трендова и промена у понашању корисника

Како се технологија и преференције корисника непрестано мењају, праћење трендова и промена у понашању корисника постаје кључно за успех вашег веб сајта. Континуирано мерење конверзија омогућава вам да идентификујете нове обрасце понашања, сагледате шта ради конкуренција и прилагодите своје стратегије у складу са тим. Правилно прац́ење трендова и промена у понашању корисника омогуц́ава вам да доносите информисане одлуке и да унапредите корисничко искуство на вашем веб сајту.

А/Б тестирање и експериментисање за побољшање конверзија

А/Б тестирање је један од најефикаснијих начина да побољшате конверзије на вашем веб сајту. Ова техника вам омогуц́ава да упоредите две верзије исте странице и да видите која верзија генерише боље резултате. Експериментисање са различитим елементима као што су наслови, позиви на акцију, боје и распоред може пружити драгоцену информацију о томе шта функционише најбоље за вашу циљну публику. Паметно коришћење А/Б тестирања и експериментисање са различитим варијацијама може значајно утицати на повећање стопа.

Савети за унапређење успеха конверзија на вашем сајту

Како бисте унапредили успех конверзија на вашем сајту, ево неколико савета које можете применити: 

 • Редовно анализирајте податке о конверзијама и идентификујте слабости или области за побољшање. 
 • Персонализујте искуство корисника пружајући релевантне садржаје и понуде. 
 • Оптимизујте брзину учитавања вашег сајта како бисте смањили број напуштања странице. 
 • Радите на побољшању дизајна и навигације сајта како би корисници имали једноставан и интуитиван доживљај. 
 • Тестирајте различите позиве на акцију и оптимизујте их према резултатима. 
 • Користите стратегије ретаргетинга како бисте понудили релевантне понуде поновно ангажованим посетиоцима. - Посматрајте конкуренцију и прилагодите своје стратегије у складу са трендовима индустрије. 

Комбинација континуираног мерења конверзија, експериментисања и примена савета за оптимизацију конверзија омогуц́ава вам да постигнете успех и извучете максимум из вашег веб сајта. Такође, имајте на уму да оптимизација конверзија треба бити стални процес, јер се трендови мењају и преференције корисника еволуирају током времена.

optimizacija sajta

Завршне мисли о мерењу конверзија на веб сајту

Завршетак нашег истраживања о мерењу конверзија на веб сајту доноси нам важне закључке и смернице за успешну оптимизацију. Кроз мерење конверзија, ваша компанија може добити драгоцену информацију о ефикасности ваше интернет стратегије и маркетиншких кампања.

Закључак о важности мерења конверзија

Мерење конверзија на веб сајту не само да нам пружа информацију о томе колико успешно привлачимо посетиоце, већ нам омогућава и разумевање њихових акција и понашања на сајту. Кроз анализу резултата, можемо идентификовати најефикасније маркетиншке канале, области за побољшање и промене које треба спровести како бисмо повећали стопу конверзија.

За успешно мерење конверзија, кључно је постављање јасних циљева и дефинисање шта желимо да постигнемо са нашим веб сајтом. Праћење конверзија омогућава нам да идентификујемо слабости и оптимизујемо области сајта које потенцијално могу утицати на корисничко искуство и конверзије.

Како наставити са успешном оптимизацијом конверзија на сајту

 • Правите А/Б тестове како бисте истражили нове стратегије и побољшали резултате конверзија.
 • Промените дизајн, наслове и описе да бисте привукли пажњу посетилаца и повећали вероватноћу конверзија.
 • Редовно анализирајте податке и пратите трендове како бисте прилагодили своју стратегију.
 • Искористите алате за праћење понашања корисника како бисте боље разумели њихове потребе и преференције.
 • Имплементирајте стратегије ретаргетинга како бисте вратили посетиоце који су напустили сајт без конверзије.
 • Користите персонализацију садржаја како бисте боље одговорили на потребе корисника и повећали ангажовање.
Оптимизација конверзија захтева сталну анализу, експериментисање и прилагођавање. Важно је бити флексибилан и отворен за промене како бисмо остварили максималне резултате.

Контактирајте нас